Kampanjen

MG Kampanjen

Trailer inför MG9: https://youtu.be/ZsUxm1xTvUk


Kampanjen

Morgondagens gryning är en lajvkampanj som arrangerades för första gången 13 juni 2002 med målet att skapa fler lajv och lajvare på västkusten. Mellan åren 2002 och 2005 växte kampanjen snabbt och det sista lajvet (MG 5) hade 356 deltagare, vilket var mycket på den tiden. Det besöktes av internationella deltagare från bland annat Tyskland, Danmark och Norge.

 

En viktig utgångspunkt för kampanjen har alltid varit att folk ska ha roligt och att alla ska känna sig välkomna, oavsett om du är erfaren eller nybörjare.

 

Nu för tiden är utveckling av lajvhobbyn och de sätt man kan arrangera lajv på, en stor drivkraft inom arrangörsgruppen. Nytänkande genomsyrar allt arbete. Våra speltekniska system är det som gör Morgondagens Gryning unikt.


Priser

Årets arrangemang - Morgondagens gryning 9, från Sverokgalan 2021:

"Morgondagens gryning är ett av de största och mest välgenomtänkta arrangemanget i lajvsverige, som år efter år bidrar med lyckade lajv. Arrangemanget fokuserar på allas lika värde, är inkluderande och levererar grymma meta-spel. Det är ett fantastiskt lajv för alla åldrar och alla typer av lajvare."

 

Årets eldsjäl - Intrigskrivaren Jennie Gahnströms, från Sverokgalan 2021:

"Jennie är en eldsjäl när det kommer till att skapa intressanta och engagerande intriger för deltagarna på lajvet Morgondagens Gryning. Hon bemöter alla som individer och har alltid det lilla extra att tillföra till deltagarnas karaktärer. Jennie är en eldsjäl och förtjänar att uppmärksammas för jobbet hon lägger ner sin själ på för andras upplevelse på lajv. Hon är den utsträckta arm som behövs för att arrangemang ska gå runt. Hon är inkluderande och varm, en sann skatt för hobbyn."


Nominerad till årets arrangemang - Morgondagens gryning 10, från Sverokgalan 2023:

"Med ett öppet välkomnnde lajv, där arrangörer sliter ihjäl sig för hjälpsamma lajvare, kommer spelvärlden ihop på Morgondagens Gryning. Det kommer vara det sista på ett tag och de förtjänar all berömmelse och cred de kan få för ett ypperligt arrangerat arrangemang."


Världen

Lajvvärlden har alltid varit en öppen spelvärld där deltagarna själva har kunnat påverka vilka länder som finns och vilka varelser som bebor den. Vi har försökt anpassa och få med det folk skrivit i sina anmälningar, in i vår ständigt utvecklade spelvärld (även om inte allt kommer med). Många av de städer och länder som finns idag i lajvvärlden är skapade av deltagare. Många har dessutom fått möjlighet att speltesta nya idéer och raser för att se om de fungerar eller inte.


Handling

Handlingen på lajven har aldrig varit fast och vi har aldrig bestämt i förväg hur lajven ska sluta. Vi har endast skapat ramverket kring lajvet och sen har deltagarna själva fått styra lajvets riktning. Till exempel så var alla tvungna att lämna Ärkemagikerns dal på första lajvet, vilket gjorde att vi var tvungna att hitta ett nytt område till del två. Vi har dock utvecklat det vi kallat Berättelsespår för att göra det mer tydligt för deltagarna vad lajvets huvudhandling är.

 

Vi har alltid gjort ett aktivt val att låta deltagarna skapa och inneha de viktigaste rollerna på lajven och det har varit givande att se hur deltagare vuxit i rollerna och kunnat driva handlingen framåt. Det skapar dessutom viss spänning då vi som arrangörer aldrig vet var lajvet slutar.


Här kan du se våra presentationsfilmer inför MG 6, 7 och 8.

Morgondagens Gryning VI

Morgondagens Gryning VII

Morgondagens Gryning VIII


Då och nu

När man tittar i backspegeln på hur lajv är idag mot hur det var när MG startade, kan man se hur snabbt lajvsverige har utvecklats. På ett av våra första arrangörsmöten inför MG1 hade vi en lång diskussion om huruvida vi behövde ha stridsregler för ringbrynja eller inte. För det var ju ingen som hade ringbrynja på den tiden. Det var också ett stort beslut att endast tillåta latexvapen och inte silvertejpsvapen.

 

Lyckligtvis har utvecklingen gått framåt inom lajvsverige! Nu går det att köpa kläder, utrustning, vapen och tält på nätet och man slipper själv stå och sy ett läckande tält eller limma ihop liggunderlag för att göra ett svärd. Arrangörerna har dessutom körkort och egna bilar numer och slipper förlita sig till de få deltagare som hade bil för transporter.

 

22 år har gått sedan vi först började arrangera Morgondagens Gryning och vi är sjukt taggade på att visa att vi också har utvecklats som arrangörer sedan dess. Vi vill dock fortfarande behålla den trevliga stämningen på lajven och hoppas att alla ska ha det roligt! Det är kul med lajv!


Lajven

Morgondagens Gryning I – Havets hjärta, 13-16 juni 2002, Krakanäs, ca 60 deltagare.

Morgondagens Gryning II – En ny början, 11-13 oktober 2002, Lilla edet, ca 150 deltagare.

Morgondagens Gryning III – Främmande eldar, 2-4 maj 2003, Lilla edet, ca 250 deltagare.

Morgondagens Gryning IV – Tid av förändring, 2-5 september 2004, Lilla edet, ca 270 deltagare.

Morgondagens Gryning V – Stjärnornas gråt, 1-4 september 2005, Kroppefjäll, 356 deltagare.

Morgondagens Gryning VI – Ärkemagikerns dal, 1-4 september 2016, Attared, ca 150 deltagare.

Morgondagens Gryning VII – Ödets lott, 14-17 september 2017, Attared, ca 290 deltagare.

Morgondagens Gryning VIII – En ny ordning, 5-9 september 2018, Attared, ca 200 deltagare.

Morgondagens Gryning IX – Förfädernas kall, 1-5 september 2021, Attared, 310 deltagare.

Morgondagens Gryning X – Bortom Solnedgången, 14-18 juni 2023, Attared, 333 deltagare.

 

MG 5.1 – När snön faller, 16-18 december 2005, Ekehagens forntidsby, ca 50 deltagare.

MG 8.1 - En nedgång till Morgondagens Gryning, 1 mars 2019, Prolog Västerås, ca 8 deltagare.

MG 8.5 – Peders prövningar, 4 maj 2019, Borås och Marks kommun, ca 40 deltagare.

MG 9.1 - Ehrenbalks Banquet d´ Bombastic - Villebråd, 18-19 nov 2022, Schenströmska herrgård, Västerås, 74 deltagare.

MG 9.5 - Rickards resa, 21 maj 2022, Mölndal, 31 deltagare.

 

Utöver lajven har det även skrivits noveller och det har arrangerats rollspelsäventyr under GothCon i MG-världen. Detta har gjordes av många av våra duktiga deltagare.


Här kan ni ta del av fanfiction som deltagare skrivit:

Den blödande legionären

Väntan

I skydd från regnet

Skuggor i natten


Sångböcker

Under Morgondagens Gryning har producerats fyra sångböcker:

Kvackboken till MG 6

Andra läten till MG 6

Vingklippta visor till MG 7 och 8

Ankans sångbok till MG 10

samt ett flertal kampanjspecifika visor


Samarbetspartners & sponsorer

Morgondagens gryning samarbetar och får hjälp av:


Med stöd av: