Praktiskt

Miljö: Fantasylajv med inslag av steampunk

När: 14-18 juni 2023 (onsdag - söndag) - LAJVET HAR VARIT!

Var: Attared utanför Kinna i närheten av Örby (6 mil sydöst om Göteborg)

Pris: 600kr (varierar med ålder)

Anmälan: Sista anmälningsdag för intrig, 8 maj. Gå till Anmälan

Max antal deltagare: 300 personer


Praktiskt

Tider

 • Lajvstart: Onsdag 14 juni, ca 22.00 (natten onsdag till torsdag).
 • Lajvslut: Lördag 17 juni, cirka 23.00.
 • Incheckningstider: Onsdag 14 juni, 10.00-22.00.
 • Utcheckning och hemfärd: Söndag 18 juni. Start kl. 10.00.
 • Info och regelmöte: kl. 19.00 på onsdagen. Utanför värdshuset.


Det går bra att komma innan onsdagen men meddela arrangörerna innan i så fall: info@morgondagensgryning.se. Se rubriken ”komma tidigt till lajvet” längst ner.


Planerar man att komma efter att incheckningen har stängt eller under lajvet, ska man meddela arrangören om detta samt ungefärlig tid man beräknar dyka upp (info@morgondagensgryning.se). Se rubriken ” Komma sent till lajvet ” längre ner.


Åk aldrig hem från området utan att meddela arrangörerna, så slipper vi leta efter er i skogen efter lajvet.


Var

Attared utan för Kinna i närheten av Örby (6 mil sydöst om Göteborg).

Se fliken Område för mer info.


Pris

Priserna gäller från det året du fyller. T.ex. en person som fyller 13 i år betalar 350 kr oberoende när på året denne fyller år.

0-6 år: Gratis

7-12 år: 250 kr

13-17 år: 350 kr

18+: 600 kr

Student- och pensionärspris: 450 kr (giltig legitimation krävs vid incheckningen)


Betalningen görs till Bankgiro: 287-6613 (Föreningen Orion)

eller till Swish: 0703-360312 (Huvudarrangör Peder Liljeroth)

Märk betalningen med NAMN och PERSONNUMMER.

För utlandsbetalning. Läs Internationell deltagare.


När du anmält dig och gjort inbetalningen är du fullt anmäld och garanterad plats på lajvet.

Observera att vi bara har 300 deltagarplatser. Hamnar du på reservlistan behöver du inte betala in deltagaravgiften förrän du vet att du fått en plats på lajvet.


Anmälan

 • Anmälan sker under fliken Anmälan.
 • För att räknas som anmäld ska man också ha betalt in lajvavgiften.
 • Sista anmälningsdag för intrig är 8 maj (då ska betalningen också vara gjord).
 • Det går att anmäla sig fram till en vecka innan lajvet via anmälningssystemet, efter det kan vi inte garantera att vi kommer hinna titta på din anmälan.
 • Det går att anmäla sig på plats (om det finns platser kvar), men anmälningen blir 100 kr dyrare.
 • För att få spela en person med särskilda förmågor, magiker eller egen ras måste du ansöka om detta hos arrangören innan 8 maj (info@morgondagensgryning.se).


Vi har valt att begränsa deltagarantalet till 300 personer. Syftet är att vi tror på kvalité framför kvantitet. Vi vill kunna hålla samma höga nivå på spelupplevelse som vi höll under tidigare lajv och vill därför inte växa mer.


Om dessa 300 platser blir fulla kommer vi att skapa en reservlista. Arrangörerna kommer sedan välja vilka på reservlistan som får vara med på lajvet utefter lajvets behov. Med andra ord så tillämpar vi inte ”först till kvar” principen på reservlistan.


Erbjuds du en reservplats på lajvet har du 1 vecka på dig att betala in anmälningsavgiften innan platsen går till någon annan. Vi kommer meddela om man fått en reservplats eller inte så snart vi kan.


Avanmälan

Om du är anmäld och inte kan delta på lajvet måste du göra en avanmälan genom att skicka ett mail till oss (info@morgondagensgryning.se).


Ansökan om återbetalning av lajvavgift kan göras under Ansökan om återbetalning.

Vi betalar alltid tillbaka inbetalningar om man inte kan delta, så länge man meddelar oss arrangörer innan lajvet.


Åldersgränser

För att få åka själv utan vuxet sällskap, måste man fyllt 15 år eller ska fylla 15 detta år.

För att få bära vapen (förutom dolk) måste man fyllt 13 eller ska fylla 13 detta år.

För att få spela magiker eller helare ska du ha fyllt 18 år eller ska fylla 18 detta år. Du måste dessutom få arrangörens godkännande då dessa roller är begränsade. Ta kontakt med arrangören om du vill ha magiska förmågor (info@morgondagensgryning.se).


Språk

Språket på lajvet är svenska, men utländska deltagare får använda engelska, norska, danska eller annat språk som behövs för att göra sig förstådda.


Engelska ska inte uppfattas som ett främmande språk på lajvet och får användas av de svenska deltagarna för att kommunicera med utländska deltagare. Man får dock inte skapa en engelskspråkig karaktär om man talar svenska.


Engelska sånger såsom irländska pubbvisor eller liknande ska undvikas, då folk anser att de är off-lajv.


Boende

Boende sker i egna medhavda tält eller vindskydd som är anpassade för lajv. Militärtält är ok på lajvområdet. Moderna tält ska sättas upp på off-området.


Det finns tre större ängar, en mindre och skog där man kan slå upp tält. Lilla mittenängen (”Gläntan”) kommer vara lugna ängen. Där får man inte vara märkbart berusad. Här ska man inte festa eller väsnas sent om kvällarna.


Har du problem att hitta boende rekommenderar vi att du först fråga runt på vår Facebook grupp om du kan få sovplats i någon annans tält. Om inte det löser sig ska du kontakta arrangören innan lajvet (info@morgondagensgryning.se), så kan vi se om vi kan hjälpa dig.


Vatten

Det kommer finnas dricksvatten på området. Deltagaren behöver själv skaffa sig kärl att förvara vattnet i inlajv. Vattnet är tänkt som drickvatten. Disk och tvätt kan göras med vatten från ån som rinner genom området.

Särskilda behållare med tvättvatten kommer troligen finnas för handtvätt vid dassen.


Bad

På området finns en å som går att bada i. Endast miljömärkt tvål, diskmedel eller liknande produkter får användas i ån p.g.a. djurlivet i ån. Kommunen gör mätningar nedströms. Bra produkter kan ni hitta här: https://www.bramiljoval.se/produkter/.


Badning sker inlajv. Man kan då ha på sig inlajvbadkläder, lajvkläder som täcker off-badkläder/underkläder (t.ex. en lång tunika) eller så är man naken.

 

Det kommer dock att finnas ett område där det är ok att ha på sig off-badkläder. Observera dock att själva badandet är inlajv fortfarande. Badkläderna bör vara i diskreta färger.


Dass

Det kommer finnas bajamajor eller liknande utplacerade på området. Vi hoppas att dessa är till belåtenhet eftersom man inte får skita i skogen. Toaletterna kommer vara utrustade med batteridrivna lampor för att förenkla användandet av dem. Lamporna är utrustade med en rörelsesensor, så du behöver inte tända och släcka själv.


Även i år kan man som grupp ”hyra” en egen dasstunna med toasits som ni kan placera i ert läger. Tält, tak, väggar m.m. måste ni bygga själva så att det ser IN-lajv ut. Ni måste också ta tunnan till någon av vändplanerna efter lajvets slut. Kostnaden är 250 kr per dasstunna. Glöm inte att ta med egen handsprit! För anmälan maila info@morgondagensgryning.se.


Mat

Observera att det råder TOTALT förbud för jordnötter före, efter och under hela lajvet. Förbudet gäller endast jordnötter och produkter med jordnötter i. 

Mat ingår inte i lajvavgiften, utan varje deltagare måste själv köpa sin egen mat. Det kommer dock finnas ett värdshus på området där man kan köpa kaffe, te, kakor och alkoholfri dryck för svenska pengar. Vi kommer också se till att det finns möjlighet att köpa något lättare att äta i form av bröd eller frukt.


Vi kommer även i år att erbjuda möjlighet att köpa förbeställd mat. Anmälan hittar ni här!

Tyvärr kommer inte vår mat-i-handen vagn finnas på plats i år.


Pengar

Det är bra att ta med vanliga svenska pengar i form av mynt så att du kan köpa mat, dryck, godis och föremål under lajvet. Vi rekommenderar minst 200 kr i mindre valörer.


Eldstäder

Det kommer finnas några iordningställda eldstäder innan lajvet. Vill ni bygga en egen ska ni kontakta arrangören först. Även fyrfat ska godkännas av arrangören först.

En eldstad får inte lämnas utan uppsyn och vid varje eldstad ska det finnas en hink med vatten.


Ved

Det kommer finnas ved på området. Denna ved är främst till de som ska laga mat men får även användas till ”myseldning”.

Man får ta grenar på marken men inte hugga ner träd.


Sjukvårdsberedskap

Det finns sjukvårdsutbildade funktionärer på området som kan hjälpa till om något allvarligt händer. Deltagaren förväntas själv kunna behandla lättare skador. Så ta med plåster, huvudvärkstabletter, myggspray eller annat du kan tänkas behöva. Deltagare med allergier förväntas ha med sig sina mediciner och bära dem med sig om de har allvarliga allergier.


Det kommer finnas en sjuktransportbil vid grusplan för de som behöver transport till sjukhus om man inte lyckas fixa en egen transport med någon annan.


Parkering

Parkering får endast ske på platser som är anvisade av arrangörerna. Att parkera är gratis på vårt lajv. Parkeringen kommer ske på en av ängarna ute vid stora vägen.


Vägbeskrivning och åka kollektivt

Läs mer under Området.


Komma tidigt till lajvet

Det är tillåtet att komma till lajvområdet innan onsdagen. Men tänkt på att inte vara i vägen för arrangörerna och deras transporter. Tänk även på att det är fler deltagare än ni som kommer att komma tidigare till lajvet när ni parkerar bilen. Har man inget att göra är det enormt uppskattat att erbjuda sin hjälp till arrangörerna!

Vi har tillgång till området 10-19 juni. Vill ni ha tillgång innan/efter de datumen måste ni kontakta arrangörerna innan så ni inte krockar med pågående jakt.


När du kommer till lajvområdet:

1. All tillfällig parkering på grusplan, vändplan eller längs med vägen ska ske på sådant sätt att bilar inte parkeras in och så att bilar med släp enkelt kan köra förbi eller vända. Detta så arrangörerna kan arbeta ostört.

2. Sök upp en arrangör som kan visa er var ni ska bo.

3. Lasta av er utrustning.

4. Kör bort er bil till parkeringen. <-- Viktigt!!

5. Bär in er utrustning till lägerplatsen.

6. Checka in, när incheck öppnar på onsdagen.


Komma sent till lajvet

Om ni kommer efter vår incheckningstid får ni köra ner till lilla grusplan (ska inte förväxlas med vändplan [se karta under Området]).


Ni ska då:

1. Kör in på området till lilla grusplan (se till att inte blockera vägen).

2. Lasta av all utrustning.

3. Köra tillbaka bilen till parkeringen.  <-- Viktigt!!

4. Uppsöka arrangörslägret för incheck och lägerplacering.

5. Bär sedan in er utrustning inlajv och ha grymt kul!


Tänk på att du måste komma inlajv-klädd om du anländer efter lajvstart.